Draaglijk

Nu pas realiseer ik me dat het lezen van boeken je eigen leven zachter en draaglijker maakt. Daarom lezen mensen. De non-lezers wentelen in hun eigen gebrek aan draaglijkheid en reageren het af op de ander. Een ander. Wie dan ook. 

Het is niet dat lezende mensen intelligenter zijn, het is eerder de troost dat een verhaal biedt aan de hardheid van het leven zelf, hoe simpel, moeilijk, complex of makkelijk dat leven dan ook mag zijn. 

Die troost laat hen naar binnen keren en niet naar buiten. Naar zichzelf en niet naar een ander. Daarom zou iedereen verplicht moeten lezen. Het is een geneesmiddel voor het toedienen van onnodige kwetsuren aan een ander door zielsvernietigende woorden en daden in de hoop het leed in je eigen leven zachter en draaglijker te maken. 

Het resultaat is echter leed voor een ander en geen verlichting voor jezelf. En zo zien we een vicieuze cirkel geboren worden. Want het gewicht van je eigen leven wordt er alleen maar zwaarder op en de behoefte tot verlichting dwingender.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.